Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

"Ριζότο-Μαγειρίτσα"

                        Η Μαγειρίτσα νομίζω είναι ένα φαγητό που η το λατρεύεις η το μισείς.
                   Εγώ ανήκω στους πρώτους το λατρεύω ενώ γενικά δεν μου αρέσει το συκώτι.
                            Σκέφτηκα και την δοκίμασα αλλιώς την πείραξα λίγο και μου άρεσε
                                      Μια πειραγμένη μαγειρίτσα λοιπόν την έκανα ριζότο.
                                        Μπορεί να γίνει και με κοτόπουλο η μανιτάρια
                                             Πάμε να φτιάξουμε Ριζότο-Μαγειρίτσα;;

                                                                           

                                                                       Θα χρειαστώ:
                                             1 συκωταριά-1 αντεριά από αρνί η κατσίκι
                                 1/2 φλ ελαιόλαδο-5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
                                 1/2 κρεμμύδι-2 μαρούλια ψιλοκομμένα-1/2 ματσάκι άνιθο
                                           1 φλ.ρύζι για ριζότο αρμπόριο η καρολίνα
                                   αλάτι-πιπέρι-1/2 φλ λευκό κρασί-1 κ.σ βούτυρο-παρμεζάνα
                                     Ζωμό λαχανικών η ζεστό νερό-ξύσμα και χυμό λεμονιού

                                                          Πως θα το φτιάξω:
                  Ξεπλένω καθαρίζω σε τρεχούμενο νερό την αντεριά και την συκωταριά.
                  Τα πλένω πολύ καλά και τα βάζω σε μπολ με αλάτι και λεμόνι η ξύδι.
               Τα σκεπάζω και τα αφήνω στο ψυγείο αν θέλω και από το προηγούμενο βράδυ
                  Την επόμενη μέρα θα δω ότι άσπρισαν τα ξεπλένω πάλι πολύ καλά.
                   Σε νερό που βράζει τα ζεματάω 3-4 λεπτά και αφήνω να κρυώσουν.
              Τα ψιλοκόβω και τα βάζω σε φαρδιά κατσαρόλα με το λάδι και τα κρεμμύδια.
                                                                         

                            Τσιγαρίζω και χαμηλώνω την φωτιά και αφήνω για 5 λεπτά περίπου.
                                Προσθέτω μετά το ρύζι ανακατεύω και σβήνω με το κρασί


Μόλις εξατμιστεί το κρασί αλατοπιπερώνω και προσθέτω λίγο λίγο ζωμό
Ψιλοκόβω το μαρούλι-άνηθο και τα ρίχνω και αυτά μέσα.
κάθε φορά που πίνει τον ζωμό προσθέτω και άλλο μέχρι να δω ότι έβρασε.


Προσέχω και δεν αφήνω να στεγνώσει τελείως.
Προσθέτω το βούτυρο την τριμμένη παρμεζάνα και κατεβάζω από την φωτιά.
Σερβίρω με ξύσμα και χυμό λεμονιού έξτρα πιπέρι και φλούδες παρμεζάνας.
(μπορούμε να το κάνουμε και με την μαγειρίτσα που περίσσεψε)
Μια πειραγμένη Μαγειρίτσα-Ριζότο δοκιμάστε την!!
Καλή Όρεξη!!


Καλή Ανάσταση!!

                                                                          
   

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014

"Τσουρέκια elpidas little corner "

            Αυτές τις μέρες τα σπίτια μοσχοβολάνε  τσουρέκια- κουλουράκια και άλλα πολλά.
                            Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές νόστιμες και ξεχωριστές.
                   Θα φτιάξουμε σήμερα μαζί τα δικά μου τσουρέκια μυρωδάτα και νόστιμα.
                     Γίνονται εύκολα απλά θέλουν τον χρόνο τους πάμε να τα φτιάξουμε;;
                Την συνταγή μου την έδωσε φίλη μου σεφ η Caterina και την ευχαριστώ πολύ.   


Θα χρειαστώ:
500 γρ αλεύρι για τσουρέκια-150 γρ ζάχαρη-1 κ.γ αλάτι
25 γρ μαγιά νωπή-200 ml χλιαρό γάλα-3 αυγά-100 γρ βούτυρο
1 κ.σ καλαμποκέλαιο-ξύσμα πορτοκαλιού-1/2 κ.γ μαχλέπι
1/2 κ.γ κακουλέ-1/3 κ.γ μαστίχα-1 αυγό-2 κ.γ νερό
σουσάμι-μαύρο σουσάμι η αμύγδαλο φιλέ



Πως τα φτιάχνω:
"Βασικό όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου"
Σε λίγο χλιαρό γάλα διαλύω την μαγιά σκεπάζω και αφήνω για λίγο να φουσκώσει.
Βάζω σε ένα μπολ το αλεύρι-ζάχαρη-αλάτι-μυρωδικά και τα αφήνω στην άκρη.
Σε άλλο μπολάκι τα αυγά τα χτυπάω με ένα πιρούνι στην άκρη και τα αυγά.
Βάζω στο μίξερ το μείγμα με το αλεύρι μετά το γάλα χλιαρό προσθέτω το μείγμα,
της μαγιάς και μετά τα αυγά.Τέλος το μισό βούτυρο λιωμένο.
Το υπόλοιπο βούτυρο το κρατάω θα το χρησιμοποιήσω μετά.
Η ζύμη πρέπει να κολλάει δεν γίνεται σφιχτή.
Αλείφω με το καλαμποκέλαιο ένα μπολ και βάζω την ζύμη να φουσκώσει.


Σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω την ζύμη σε ζεστό μέρος για 1-1,30 ώρα
Μπορούμε να ανάψουμε τον φούρνο 40-50 βαθμούς να τον σβήσουμε,
και να βάλουμε την ζύμη εκεί να φουσκώσει πιο γρήγορα.
Η ζύμη φουσκώνει και γίνεται τριπλάσια.
  

Μόλις φουσκώσει η ζύμη την πατάμε να ξεφουσκώσει και ανοίγουμε ένα φύλλο.
Ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο μας να μην κολλάει-βοηθάει αν έχουμε και μια σπάτουλα.
Μόλις ανοίξουμε το φύλλο αλείφουμε με το βούτυρο που έχουμε κρατήσει.
Διπλώνουμε τα πλαινά αλείφουμε πάλι και κλείνουμε σαν να κάνουμε σφολιάτα.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε πάλι 1-1,30 ώρα να φουσκώσει.
Μόλις φουσκώσει χωρίζουμε και πλάθουμε όπως θέλουμε το τσουρέκι μας.
Έβαλα και λαδόκολλα από κάτω και βγαίνουν πανεύκολα.

 Σκεπάζω και αφήνω για 40-50 λεπτά να φουσκώσουν πάλι,αυτό είναι το βαρετό.
Μόλις φουσκώσουν και είναι έτοιμα τα αλείφω με το διάλυμα αυγού-νερού.
Βάζω πάνω ότι μου αρέσει σουσάμι-μαυροσούσαμο η φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο 180-190 βαθμούς για 40-45 λεπτά.


Ανάλογα πάντα τον φούρνο μας και το μέγεθος που έχουν τα τσουρέκια μας.
Δεν τα παραψήνουμε γιατί στεγνώνουν και τα φυλάμε τυλιγμένα σε σελοφάν.


Μπορούμε να τα φάμε όπως μας αρέσουν με πραλίνα ταιριάζουν απίστευτα!!

  
Αυτά είναι τα Τσουρέκια μου δοκιμάστε τα είναι πεντανόστιμα!!
Εύχομαι καλές γιορτές σε όλους μας με υγεία και χαμόγελα!!


Καλή Όρεξη και του χρόνου!!!