Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016

" Γλυκιά Κολοκυθόπιτα "

                                                                                 
   Γλυκιά σιροπιαστή στριφτή Κολοκυθόπιτα με καρύδια.
   Συνταγή της Δημητρούλας φίλης μου την έφτιαχνε η μαμά της.
   Είναι από τις αγαπημένες μου πίτες η Κολοκυθόπιτα.

   Πρώτη φορά δοκίμασα σιροπιαστή και βλέπετε το αποτέλεσμα.
   Πάμε στην κουζίνα μου να την φτιάξουμε παρέα βήμα βήμα.        
    Υλικά για την ζύμη
    350 γρ αλεύρι για πίτες-120 γρ ελαιόλαδο-1 κ.σ ξύδι
    1/2 κ.γ αλάτι-1/2 κ.γ ζάχαρη-230 γρ περίπου χλιαρό νερό
    Για την γέμιση
    500 γρ τριμμένη και στραγγισμένη κολοκύθα
   120 γρ καρύδια χοντροκομένα-50 γρ σουσάμι καβουρδισμένο
    κανέλα-γαρύφαλο-μοσχοκάρυδο- 50 γρ ζάχαρη
   120 γρ ελαιόλαδο περίπου για την πίτα                  
    Σιρόπι
   280 γρ ζάχαρη-280 γρ νερό-χυμό λεμονιού
   Οδηγίες
   Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι-αλάτι-ζάχαρη-ξύδι και ανακατεύουμε.
   Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.
   Μπορεί να χρειαστεί περισότερο νερό μπορεί και λιγότερο.
   Γιαυτό λέμε πάντα περίπου ανάλογα το αλεύρι+την θερμοκρασία.
   Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί μισή ώρα και κάνουμε την γέμιση.
   Βάζουμε σε ένα μπολ την κολοκύθα αφού την στραγγίσουμε πολύ καλά.
   Μια πετσέτα κουζίνας θα σας βοηθήσει πολύ.
   Προσθέτουμε τα καρύδια-το σουσάμι αφού το καβουρδίσουμε και το σπάσουμε,
   στο μούλτι και τα μπαχαρικά.Δεν λέω δοσολογίες στα μπαχαρικά.
   Μπορείτε να βάλετε όση ποσότητα σας αρέσει η να παραλείψετε κάτι.
   Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά οι γεύσεις και είναι έτοιμη η γέμιση.
   Λαδώνουμε καλά ένα ταψί πίτας 36-38 εκ. και ανάβουμε τον φούρνο.
   Εγώ ψήνω τις πίτες στους 190-200 βαθμούς εσείς ανάλογα τον φούρνο σας.
   Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 κομμάτια και ανοίγουμε φύλλο μέτριου πάχους.
   Ρίχνουμε ελαιόλαδο και το κόβουμε στη μέση έχουμε δύο ημικύκλια.
   Στην άκρη κάθε μισού φύλλου βάζουμε γέμιση και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
   Κάνουμε ρολό το στρίβουμε λίγο και το βάζουμε στη μέση του ταψιού.
   Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα το ίδιο μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι.
   Όταν τελειώσουμε ραντίζουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας.
   Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου να ξεροψηθεί.
   Το σιρόπι θα το έχουμε έτοιμο καυτό-το βράζουμε για 5 λεπτά.
    Μόλις ψηθεί η πίτα την σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι και την βάζουμε,
    στον σβηστό αλλά καυτό φούρνο για 5 λεπτά.Έτσι καραμελώνει η πίτα.
    Αυτή είναι η Γλυκιά Κολοκυθόπιτα φτιάξτε την!
   "Ευχαριστώ πολύ την Δημητρούλα μου για την συνταγή"


                                               "Καλή γλυκιά όρεξη elpidas little corner "




6 σχόλια:

  1. Την έφτιαξα μόλις ελπίζω να βγει τόσο καλή όσο η δική σου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eιρήνη μου καλή επιτυχία!!Περιμένω εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα... θα μπορούσαμε την κολοκυθα με τα μυρωδικα να την ζεματισουμε στην κατσαρόλα μέχρι να πιει τα υγρά της? Εμείς εδώ στην Λευκάδα έτσι την κάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή