Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

" H TΥΡΟΠΙΤΑ "

    Είμαι πολύ χαρούμενη με την συνταγή μου,γιατί είναι της προγιαγιάς μου!
    Πρόσφατα γνώρισα μια θεία,μου κοινή αγάπη και των δυο μας οι πίτες.
    Η γιαγιά της την έμαθε να φτιάχνει πίτες+εγώ μόλις το άκουσα ξετρελάθηκα
    Ξέρετε την λατρεία μου για τις πίτες,και έτσι δεν έχασα την ευκαιρία.
    Ρούφηξα κάθε λέξη και τεχνική της θείας μου,και έφτιαξα την Τυρόπιτα!
    Η προγιαγιά μου στο Καρπενήσι,έμαθε την θεία μου τώρα ήρθε η σειρά μου.
    Ενθουσιάστηκα πάρα πολύ,ένιωθα τόσο τυχερή θα καταλάβετε το γιατί σε λίγο.
    Πάμε να φτιάξουμε μια ξεχωριστή νόστιμη Καρπενησιώτικη Τυρόπιτα!
                                         
     Υλικά για την ζύμη
    450 γρ αλεύρι για πίτες-1/2 κ.σ αλάτι-1/2 κ.σ ζάχαρη-λίγο ξύδι
    2 κ.σ ελαιόλαδο-περίπου 1 κούπα περίπου κρύο νερό
    Γέμιση
    350γρ φέτα -150γρ μυζήθρα η ανθότυρο-2 αυγά-1/2 φλ καλαμποκέλαιο
    1 κ.σ μπέκιν πάουντερ-1/2 κσ ζάχαρη-1/2 φλ γάλα-1/2 κ.σ αλάτι
    Πάνω στην πίτα και πρίν την ψήσω
    5 κ.σ καλαμποκέλαιο-λίγο βούτυρο σοφτ-βρέχω 5-6 φορές με νερό
    Ταψί Νο 36 εκατοστά
      Πως την φτιάχνω
      Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι-αλάτι-ζάχαρη-ξύδι-λάδι.
      Κάνουμε μια λακκούβα,ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε        
      με ένα ξύλινο κουτάλι μόλις γίνει μπάλα ζυμώνουμε με το χέρι.
      Ζυμώνουμε καλά+έχουμε μια μαλακή ζύμη,σκεπάζουμε να ξεκουραστεί
      Έχουν περάσει 10 λεπτά,και χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια
      Αν θέλουμε σε αυτό το στάδιο,φυλάμε τα μπαλάκια στην κατάψυξη.
      Κάνουμε στρόγγυλα μπαλάκια,τα βάζουμε σε λαδωμένο μπολ+τα σκεπάζουμε
      Αφήνουμε τα μπαλάκια 10 λεπτά,και ετοιμάζουμε την γέμιση.
      Σε ένα μπολ βάζουμε τα τυριά,και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι
      Προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα,γάλα-καλαμποκέλαιο-μπέικιν,
      την ζάχαρη και ανακατεύουμε.                                  
                                                                             
   Λαδώνουμε το ταψί,και ανοίγουμε ένα φύλλο να προεξέχει από το ταψί.
Βάζουμε γέμιση σκόρπια από λίγο και παντού+ανοίγουμε άλλο ένα φύλλο.
Το 2ο φύλλο το βάζουμε σουρωτά μέσα στο ταψί,και πάλι γέμιση.

Το ίδιο κάνουμε με το 3ο-4ο-5ο φύλλο,τα βάζουμε όλα σουρωτά μέσα στο ταψί
Ενδιάμεσα γέμιση και πριν βάλουμε το τελευταίο φύλλο.
Γυρίζουμε αυτό που προεξέχει,αλλά βάζουμε βούτυρο σοφτ εκεί που γυρίζει.
Ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο ακριβώς όσο το ταψί,και σκεπάζουμε την πίτα.
Μπαίνει σαν καπάκι και κλείνει τέλεια,ρίχνουμε από πάνω το καλαμποκέλαιο.
Βρέχουμε με νερό απλά με το χέρι,το τινάζουμε πάνω δηλαδή 5-6 φορές.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 200 βαθμούς 1 ώρα περίπου.
Να ξεκολλήσει  γύρω γύρω από το ταψί και να ξεροψηθεί.
μυστικά
Μπαίνει έτοιμη και στην κατάψυξη-Το καλαμποκέλαιο στην γέμιση 
Το διαφορετικό κλείσιμο της πίτας-όταν ανοίγω τα φύλλα ρολάρω 4-5 φορές.
Η πίτα θέλει καλό ζύμωμα και πολύ αγάπη!
"Αυτή είναι η πίτα της προγιαγιάς μου Ολυμπίας.
   Ευχαριστώ την θεία μου Ελευθερία για την συνταγή"

                                                    " Καλή Όρεξη elpidas little corner "

22 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία δείχνει η πίτα σου! Μπορείς σε παρακαλώ να μου πείς αν τα ενδιάμεσα φύλλα ψήνονται καλά γιατί όσες πίτες με ενδιάμεσα φύλλα έχω δεί ή έχω φάει με έχουν απογοητεύσει. Πολύ μου άρεσε που βάζεις το ζυμαράκι κατάψυξη. Ωραία λύση δεν την είχα τολμήσει μέχρι τώρα νόμιζα ότι χαλάει η υφή του. Σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ψήνεται μια χαρά φαίνεται νομίζω στην φωτογραφία!!

      Διαγραφή
    2. Ναι ψήνεται μια χαρά φαίνεται νομίζω στην φωτογραφία!!

      Διαγραφή
  2. Ποιο είναι το σλεύρι για πίτες;σκληρό για ψωμί ή το κίτρινο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kassiopi ναι ψήνεται πολύ καλά φαίνεται νομιζω και στην φωτογραφία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενδιάμεσα στα 6 φύλλα βάζεις καλαμποκέλαιο ή βούτυρο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. παρα πολυ ωραια,μερες τωρα εψαχνα να βρω την συγκεκριμενη τυροπιτα,ευχαριστω πολυ για τις ωραιες σου οδηγιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την συκεκριμενη την εκανα πρωτη φορα και την πετυχα τελεια!!!!!!φυσικα μ,αρεσει παρα πολυ ν,ανοιγω φυλλο εγω παρα ν,αγοραζω,και τα ενδιαμεσα ψηθηκαν πολυ ωραια,για αλλη μια φορα σ.ευχαριστω για τη συνταγη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. anastasia μου σε ευχαριστώ πολύ!!Χαίρομαι που σου άρεσε είναι τέλεια η συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελπίδα μπορει να γίνει και σπανακόπιτα με τον ίδιο τρόπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα Ελπίδα!μπορούμε να την κάνουμε και σε ταψί 42εκ. ή θα πρέπει να διπλασιάσουμε την γέμιση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημερα αντι για 6 φυλλα μπορω να κανω με την ιδια ζυμη 8 φυλλα σε καθε φυλλο βαζω γεμιση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή