Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

" Χωρίς Ζύμωμα Εύκολο Ψωμί Ψυγείου "


    Σήμερα θα φτιάξουμε Χωρίς Ζύμωμα Ψωμί Ψυγείου!
    Από τις πιο εύκολες συνταγές,είμαι σίγουρη ότι θα την λατρέψετε
    Δεν θέλει ζύμωμα,θα μου πείτε έχουμε φτιάξει ψωμί χωρίς ζύμωμα.
    Αυτό εδώ είναι λίγο διαφορετικό,δεν περιμένεις μια νύχτα την ζύμη.

    Κάνουμε την ζύμη 1-2 φορές την εβδομάδα,και έχουμε πάντα ψωμί.
    Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο,και ψήνουμε κάθε μέρα το ψωμί μας.
    Πάμε να φτιάξουμε βήμα βήμα το ψωμί ψυγείου χωρίς ζύμωμα.

    Υλικά 
    600 γρ χλιαρό νερό η 3 κούπες-7 γρ ξερή μαγιά η 1 φακελάκι
    940 γρ αλεύρι η 6 1/2 κούπες-10 γρ αλάτι η 1 κ.γ
    συνταγή:the artisan bread                                         

    Οδηγίες
    Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό-μαγιά-αλεύρι-αλάτι και ανακατεύουμε.
    Απλά με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να γίνει μια ζύμη που κολλάει.
    Σκεπάζουμε το μπολ χωρίς να το κλείσουμε τελείως να παίρνει αέρα.
    Το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για 2 ώρες περίπου να φουσκώσει.

    Αν δεν χρησιμοποιήσουμε την ζύμη την βάζουμε στο ψυγείο μόλις φουσκώσει.
    Η ζύμη κολλάει γιαυτό αλευρώνουμε τα χέρια μας πριν πιάσουμε την ζύμη
    Πάνω σε λαδόκολλα δίνουμε το σχήμα που θέλουμε στο ψωμί μας.
    (έχουμε πάντα δίπλα το αλεύρι μας βοηθάει όταν κολλάει η ζύμη)
    Σκεπάζουμε το ψωμί με λαδόκολλα και αφήνουμε 30-40 λεπτά.
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200-220 βαθμούς 
    Και βάζουμε κάτω στον φούρνο ένα ταψί με λίγο ζεστό νερό.
     Στην μεσαία σχάρα βάζουμε το ψωμί σε λαμαρίνα και ψήνουμε για 10 λεπτά.
     Μετά τα 10 λεπτά αφαιρούμε το νερό από τον φούρνο και την λαμαρίνα.
     Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει χρώμα το ψωμί μας.
    Τελειώνουμε δηλαδή το ψήσιμο του ψωμιού στην λαδόκολλα-σχάρα.
    Έτσι παίρνει τέλειο ροδοκόκκινο ομοιόμορφο χρώμα πάνω κάτω. 
    μυστικά συνταγής
    Η συνταγή λέει διατηρείται 2 εβδομάδες στο ψυγείο.
    Εγώ είχα 3 μέρες την ζύμη στο ψυγείο και ήταν τέλεια.
    Όταν μείνει στο ψυγείο μπορείτε να κόβετε με το ψαλίδι όση ζύμη θέλετε.
    Μην προσθέσετε άλλο αλεύρι απλά μόνο λίγο στο πλάσιμο.
    Αφήνετε το ψωμί να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου δεν  το σκεπάζετε.

                                                       " Καλή όρεξη elpidas little corner "



4 σχόλια:

  1. Μπράβο Ελπίδα μου, γεια στα Χρυσά σου χεράκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γεια σας! τώρα είδα την συνταγή σας και την βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα! να ρωτήσω όμως... μπορώ να χρησιμοποιήσω και αλεύρι ολικής ή σίκαλης? αφού φουσκώσει η αρχική ζύμη στον πάγκο της κουζίνας μου, την βάζω κατόπιν στο ψυγείο όπως είναι? δηλαδή χωρίς να την ξεφουσκώσω πρώτα? τα γραμμάρια αλεύρου που δίνετε είναι για 2 φρατζόλες ή καρβελάκια ψωμί! ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σας και εγώ τώρα είδα το μήνυμα σας,ευχαριστώ πολύ.
    Μπορείτε να βάλετε και αλεύρι ολικής και σίκαλης,μαζί με το αλεύρι
    για όλες τις χρήσεις.Μπορείτε να βάλετε και τα τρία μαζί.Μπορείτε να
    την χωρίσετε εσείς όπως θέλετε,και να κάνετε το μέγεθος που θέλετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή