Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

" Μανιταρόπιτα με πιπεριές Φλωρίνης "

                                                                             
    Την Πίτα αυτή την έφτιαξα για την φίλη μου Εύα Παρακεντάκι.
    Η συνταγή μου παντρεύει την Φλώρινα με την Κρήτη.
     Και αφού μένει στο Ρέθυμνο,της έγραψα και μια Μαντινάδα.
    "Ψάχνω μια πίτα για να βρω της Εύας μου να μοιάζει..
     Να έχει μέσα Φλώρινα και γεύση από Κρήτη
     Να φτάσει και η χάρη της μέχρι τον Ψηλορείτη "     
 
   Υλικά για την ζύμη
   350γρ αλεύρι για πίτες-1/2 κ.σ αλάτι-1/2 κ.σ ζάχαρη-λίγο ξύδι
   2 κ.σ ελαιόλαδο-1 κούπα κρύο νερό(περίπου)         
  Πάνω πριν ψήσω την πίτα
  5 κ.σ καλαμποκέλαιο-βρέχω 2-3φορές  με νερό-  ταψί 38 εκ                
 Για την γέμιση
 300 γρ πιπεριές Φλωρίνης-500 γρ φρέσκα μανιτάρια-3 κ.σ τραχανά λαχανικών
 1 φλ.μυζήθρα Κρήτης μαλακή-1/2 φλυτζανάκι καφέ τσίπουρο η τσικουδιά
 αλάτι-πιπέρι-φρέσκο η ξερό θυμάρι-1 κ.γ πολτό σκόρδου
 1/3 ματσάκι μαϊντανό-2 κ.σ ελαιόλαδο Κρήτης-1 κ.σ βούτυρο
   Γέμιση
   Βάζουμε το τηγάνι να κάψει καλά με το λάδι+βούτυρο- φέτες μανιτάρια+πιπεριές καρέ.
   Μπορούμε να βάλουμε και ψητές πιπεριές Φλωρίνης αν δεν έχουμε φρέσκες. 
   Ανακατεύουμε και αφήνουμε 5 λεπτά περίπου να φύγουν τα υγρά+σβήνουμε με τσίπουρο.
   Μόλις εξατμιστεί το τσίπουρο προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον τραχανά.
   Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι-μαϊντανό+τέλος την μυζήθρα.
   Αφήνουμε να κρυώσει τελείως η γέμιση και τελειώνουμε την πίτα
   Μπορούμε να φτιάξουμε την γέμιση από την προηγούμενη μέρα

 
    Πως την φτιάχνω
   Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι-αλάτι-ζάχαρη-ξύδι-λάδι
   Κάνουμε μια λακκούβα ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε,
   με ένα ξύλινο κουτάλι μόλις γίνει μπάλα ζυμώνουμε με τα χέρια
   Ζυμώνουμε καλά έχουμε μια μαλακή ζύμη+σκεπάζουμε να ξεκουραστεί
   Μόλις περάσουν 10 λεπτά χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια.
   Αν θέλουμε σε αυτό το στάδιο φυλλάμε τα μπαλάκια στην κατάψυξη.
   Κάνουμε στρόγγυλα μπαλάκια τα βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τα σκεπάζουμε
   Αφήνουμε 10 λεπτά τα μπαλάκια και αφού κρυώσει τελείως η γέμιση συνεχίζουμε
   Λαδώνουμε το ταψί και ανοίγουμε ένα φύλλο να προεξέχει από το ταψί 


    Βάζουμε γέμιση σκόρπια λίγο και παντού και ανοίγουμε άλλο ένα φύλλο.
    Το 2ο φύλλο το βάζουμε σουρωτά μέσα στο ταψί και πάλι γέμιση


    Το ίδιο κάνουμε με το 3ο-4ο-5ο φύλλο τα βάζουμε όλα σουρωτά μέσα στο ταψί
    Ενδιάμεσα γέμιση και πριν βάλουμε το τελευταίο φύλλο 
    Γυρίζουμε αυτό που προεξέχει,αλλά λαδώνουμε εκεί που θα  γυρίσει. 
    Ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο ακριβώς όσο το ταψί και σκεπάζουμε την πίτα
    Μπαίνει σαν καπάκι και κλείνει τέλεια ρίχνουμε από πάνω το καλαμποκέλαιο 
    Βρέχουμε με νερό απλά τινάζοντας με τα χέρια όχι περισσότερο.


    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε 1 ώρα περίπου.
    Ανάλογα πάντα τον φούρνο να ξεροψηθεί η Πίτα+να ξεκολλήσει γύρω γύρω.
    Η Πίτα θέλει καλό ζύμωμα και πολύ αγάπη.                  



                                              " Καλή Όρεξη elpidas little corner "

 





       
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου