Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

" Tσουρέκια Νηστίσιμα Χωρίς Ζύμωμα "

                                                                       
   Αγαπάμε όλοι τις ζύμες,και αν είναι χωρίς ζύμωμα ακόμα καλύτερα.
   Θα σας πω την δική μου συνταγή για Τσουρέκια χωρίς.
   Χωρίς ζύμωμα-βούτυρο-αυγά-γάλα,Ναι Νηστίσιμα.
   Aυτό που νιώθω,κάθε φορά που φτιάχνω κάτι καινούργιο.

   Δεν ξέρω πως να το περιγράψω,σίγουρα χαρά και ικανοποίηση.
   Η χαρά μου όμως μεγαλώνει,όταν ακούω τόσο καλά σχόλια.
   Πάμε λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας την νόστιμη σκέψη μου.
   Υλικά
  500 γρ περίπου αλεύρι-100 γρ ζάχαρη-200 γρ νερό-50 γρ ηλιέλαιο
  60 γρ πατάτα τριμμένη στο μούλτι-120 γρ μαρμελάδα πορτοκάλι
  30 γρ νωπή μαγιά η 1 φακελάκι ξερή μαγιά-1 κ.γ υγρή βανίλια
  1/2 κ.γ μαχλέπι-1/2 κ.γ κακουλέ-1/2 κ.γ κουρκουμά
   3 γρ αλάτι-15 γρ καλαμποκέλαιο για το μπολ              

    Επάλειψη
   10 γρ μέλι+ 10 γρ ζάχαρη+20 γρ νερό
   20 γρ μαρμελάδα-10 γρ νερό                              
    Οδηγίες
    Βάζουμε στη φωτιά το νερό-τριμμένη πατάτα-μαρμελάδα να ζεσταθούν.
    Δεν θέλουμε να ζεσταθούν πολύ γιατί θα καεί η μαγιά.
    Δοκιμάζουμε την θερμοκρασία με το δάχτυλο να είναι χλιαρή.
    Κατεβάζουμε προσθέτουμε την μαγιά και ανακατεύουμε.
                                 
   Αφήνουμε στην άκρη την μαγιά 5 λεπτά περίπου να ενεργοποιηθεί.
   Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι-αλάτι-ζάχαρη-βανίλια-κακουλέ-μαχλέπι.
   Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ηλιέλαιο-βανίλια και το μείγμα της μαγιάς.
   Δεν βάζουμε χέρια απλά ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι.
   Βάζουμε λίγο καλαμποκέλαιο στο μπολ και σκεπάζουμε την ζύμη.
  Αφήνουμε 1 ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.
  Μετά από 1 ώρα διπλώνουμε με μια μαρίζ την ζύμη και ξεφουσκώνει.
  Βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα η όλη την νύχτα αν θέλουμε.
  Αδειάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την χωρίζουμε.
     Μπορούμε να κάνουμε 2 τσουρέκια η μικρά τσουρεκάκια.
     Σκεπάζουμε τα τσουρέκια μας για μισή ώρα περίπου να φουσκώσουν.
     Όση ώρα  χρειάζεται να ζεσταθεί και ο φούρνος στους 200 βαθμούς.
     Αλείφουμε τα τσουρέκια προσεχτικά με ζάχαρη-μέλι-νερό
     Εγώ έβαλα πάνω σταγόνες σοκολάτας μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε.
     Ψήνουμε ανάλογα το μέγεθος για 25-30 λεπτά η 15-20 λεπτά τα μικρά.
    5 λεπτά πριν το τέλος αραιώνουμε την μαρμελάδα πορτοκάλι με νερό.
    Και αλείφουμε τα Τσουρέκια για να γυαλίσουν (προεραιτικά)
    μυστικά
   Το ψήσιμο εξαρτάται πάντα από την κουζίνα,μη τα παραψήσετε.
   Αλεύρι γράφω περίπου ίσως χρειαστεί να προσθέσετε και άλλο.
   Μπορείτε να λιώσετε κουβερτούρα+1 κ.σ καλαμποκέλαιο.
   Και να περιχύσετε τα τσουρέκια να τα γεμίσετε με μαρμελάδα.
   Ταιριάζουν πολύ και με γλυκό βύσσινο,όρεξη και φαντασία να έχετε!  

  

                                                  "Kαλή επιτυχία elpidas little corner "





2 σχόλια: