Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

" Λαγάνα χωρίς ζύμωμα "


                                                      " Ναι Λαγάνες χωρίς ζύμωμα"
                    Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές για Λαγάνα και όλες παρόμοιες.
                       Το ζυμάρι μοιάζει με αυτό της πίτσας του ψωμιού μια εύκολη συνταγή.
                            Κάτι σαν την μπαγκέτα χωρίς ζύμωμα έτσι και η λαγάνα.
                      Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε Λαγάνες χωρίς ζύμωμα απλές και νόστιμες.
                                                                                 


                                                                         Θα χρειαστώ:
                                       6+1/2 κούπες αλεύρι σκληρό για ψωμί η για όλες τις χρήσεις.
                               1+1/2 κ.σ ξερή μαγιά-1 κ.σ αλάτι-1/4 κούπας ζάχαρη-1/4 κούπας ταχίνι
                                             1/4 κούπας καλαμποκέλαιο-3 κούπες χλιαρό νερό

                                                             Για να ψεκάσω τις λαγάνες:
                                                            1/2 κούπα νερό-1/2 κ.σ ζάχαρη
                                                                                   
                                                                      Πως τις φτιάχνω:
                               Βάζω σε ένα μπολ την μαγιά την ζάχαρη το ταχίνι το νερό χλιαρό.
                                  Προσέχω να μην είναι πολύ ζεστό το νερό και κάψω την μαγιά.
                      Προσθέτω το καλαμποκέλαιο-αλεύρι-αλάτι και ανακατεύω με ένα ξύλινο κουτάλι.
                                                                                 

               Μόλις ενωθούν όλα καλά κλείνω το μπολ με ένα καπάκι και το αφήνω να φουσκώσει.
                                      Εγώ το άφησα στον φούρνο για 2 ώρες και τριπλασιάστηκε.
                            Μπορείτε να το αφήσετε από 2 έως 5 ώρες η στο ψυγείο όλη νύχτα.
                                                                             

                          Αδειάζω σε λαδωμένη επιφάνεια το ζυμάρι λαδώνω και τα χέρια μου
                      Χωρίζω το ζυμάρι ανάλογα πόσο μεγάλες θέλω τις λαγάνες εγώ έφτιαξα 4.
                                   Σκεπάζω τις λαγάνες και αφήνω μισή ώρα να φουσκώσουν.
             Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζω κάτω κάτω ένα μπολ με νερό.
                            Κάνω δαχτυλιές στις λαγάνες ψεκάζω με ζαχαρόνερο και ρίχνω σουσάμι.
                                                                               


                           Ψήνω 20-25  λεπτά περίπου και ελέγχω πάντα ανάλογα τον φούρνο.
                             Ψεκάζω 1-2 φορές τα πρώτα 10 λεπτά για πιο τραγανές λαγάνες
                           Βγάζω το μπολ με το νερό από τον φούρνο και ψήνω άλλα 15 λεπτά.
                         Εμένα μου αρέσουν ξεροψημένες αλλά και πάλι είναι αφράτες και μαλακές
                                                                             

                                     "Αυτές είναι οι Λαγάνες Μου  εύχομαι να τις απολαύσετε"
                                                                               

                                                                      "Καλή Όρεξη"

32 σχόλια:

  1. Υπέροχο αποτελεσμα!
    Καλά κούλουμα
    Καλό Σαββατοκύριακο, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ!!Με υγεία και χαμόγελα φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίες σου βγήκαν Ελπίδα μου .Και του χρόνου με υγεία και καλή Σαρακοστή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ!!!!Και του χρόνου με υγεία φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν δεν βαλω ταχινι θα γινουν το ιδιο καλες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαίνεται πολύ ωραία, συγχαρητήρια! Αλλά τελικά βούτυρο ή λάδι να βάλω γιατι αναφέρονται κ τα δύο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε ευχαριστώ πολύ μπορείς να βάλεις και λάδι εγώ έβαλα άριστον φυτικό βούτυρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ααααα Ελπίδα μου πολύ μου άρεσε η συνταγή σου!! Αυτές θα φτιάξω φέτος!!!! Φαίνονται υπέροχες!!!
    Καλά Κούλουμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kiki μου σε ευχαριστώ!!!Εύχομαι να τις ευχαριστηθείς καλό τριήμερο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πρεπει να αντικαταστησουμε το ταχινι με κατι αλλο αν δεν εχουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χαίρομαι που βρήκα την σελιδα σου καλη σαρακοστη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εαν την κανω με λαδι...ποσο να βαλω???Καλη σαρακοστη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή σαρακοστή!! Δεν την έκανα αλλά το ίδιο βάλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Την εκανα με λαδι ειναι καλη.το μονο που θα κανω την επομενη φορα θα βαλω 2φακελακια μαγια. Καλη σαρακοστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ελπίδα, πιστεύεις πως με αυτήν την ζύμη θα μπορούσα να κάνω κουλούρια Θεσσαλονίκης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ElenaK μόλις βγήκαν από τον φούρνο τα κουλούρια! Τέλεια όπως οι λαγάνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ElenaK μόλις βγήκαν από τον φούρνο τα κουλούρια! Τέλεια όπως οι λαγάνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ευχαριστώ!! Θα τα δοκιμάσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Λογικά με το ταχίνι θα γίνονται κ πιο γλυκες? Γιατι κ με το υγρό που τις ψεκαζουμε θα είναι κ πιο γλυκές .
    Πόσες μερες νωρίτερα μπορούμε να τις φτιάξουμε κ να τις τυλιξουμαι μέχρι τη καθαρά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nαι πιο γλυκιές!!Δεν μένουν ποτέ για να τις τυλίξουμε,θα σε γελάσω.

      Διαγραφή
  20. Στον αέρα η στις αντιστάσεις ψήσιμο; και σε ποια θέση στον φούρνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην μεσαία σχάρα αν κάνεις πολλές στον αέρα,αλλιώς στις αντιστάσεις.

      Διαγραφή
  21. Το μπολ τι χωριτηκοτητας είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μπολ,για την ζύμη;;Βάζεις ένα όποιοδήποτε μπολ,η ζύμη τριπλασιάζεται!!

      Διαγραφή
  22. Εμένα δεν μου έγινε ζύμη! Ούτε φουσκωσε πολύ την ώρα πριν το πλασιμο! Τι λάθος έκανα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φουσκώνει πάρα πολύ, γίνεται τριπλάσιο.Μήπως έκαψες την μάγια??

      Διαγραφή