Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018

Ο Μουσακάς Μου

                                                                             


                 
  Μουσακάς κλασσική αξία ένα από τα αγαπημένα ελληνικά φαγητά,λίγο παρεξηγημένος.
  Νομίζω πως πολλοί από σας τον έχουν παρεξηγήσει,και νομίζουν ότι είναι δύσκολο φαγητό.
  Εγώ θα μοιραστώ μαζί σας την συνταγή μου,αυτή που φτιάχνω από πολύ μικρή.


   Νομίζω ότι με τα μυστικά μου θα σας αλλάξω γνώμη.Δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο.
   Πάμε να φτιάξουμε παρέα τον πιο καλοκαιρινό πεντανόστιμο,Μουσακά μου.
                                                                           
  
   Υλικά 
  1) 3 μεγάλες μελιτζάνες-6 πατάτες-1/4 κούπας ελαιόλαδο

  2)700 γρ μοσχαρίσιο κιμά-2 δαφνόφυλλα-3 κ.σ ελαιόλαδο
  αλάτι-πιπέρι-2-3 ώριμες ντομάτες η σάλτσα-2 κρεμμύδια
  πρέζα κανέλα-ψιλοκομμένο μαϊντανό-1 κ.γ πελτέ ντομάτας

  3)1 κιλό γάλα-100 γρ βούτυρο-100 γρ αλεύρι-αλάτι-πιπέρι
  πρέζα μοσχοκάρυδο-πρέζα κανέλα-250 γρ κεφαλοτύρι

  4) τριμμένη φρυγανιά-2-3 κ.σ βούτυρο-50 γρ κεφαλοτύρι
                                                                                 



   Οδηγίες
   Κόβουμε φέτες τις πατάτες τις λαδώνουμε,και τις ψήνουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα.
   Στους 200 βαθμούς για 10-15 λεπτά,ανάλογα τον φούρνο σας να προψηθούν.
   Tο ίδιο κάνουμε και με τις μελιτζάνες,τις κόβουμε τις λαδώνουμε και τις ψήνουμε.
   Αφήνουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε απορροφητικό χαρτί,και συνεχίζουμε.
                                                                                 

  Βάζουμε σε ένα τηγάνι το λάδι και τον κιμά,και δεν ανακατεύουμε καθόλου.
  Μόλις αλλάξει χρώμα απλά τον γυρνάμε,να ψηθεί και από την άλλη μεριά.
  Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι τα μπαχαρικά,και ακατεύουμε.
  Τέλος τον πελτέ να ψηθεί,και τελειώνουμε με την ντομάτα και το νερό.
  Θα είναι έτοιμος σε 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά+όταν δούμε ότι δεν έχει υγρά.
  Πριν τον κατεβάσουμε από την φωτιά,προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  Μπορείτε να φτιάξετε τον  κιμά και τα λαχανικά,από το προηγούμενο βράδυ.
  Και τελειώνουμε με την κρέμα,βάζουμε το βούτυρο και το αλεύρι στην κατσαρόλα.
  Ανακατεύουμε να ψηθεί το αλεύρι,και να αλλάξει χρώμα προσθέτουμε+τα μπαχαρικά.
  Ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό γάλα και ακατεύουμε ζωηρά,μέχρι να πήξει η κρέμα.
  Κατεβάζουμε από την φωτιά,και ανάβουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.   
  Βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε κάτω τριμμένη φρυγανιά+πάνω τα μισά λαχανικά.
  Πάνω από τα λαχανικά τριμμένο κεφαλοτύρι,κιμά και πάλι λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι.
                                                                               

   Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά,κεφαλοτύρι και τελειώνουμε με την κρέμα.
   Επάνω από την κρέμα βάζουμε τριμμένο κεφαλοτύρι-φρυγανιά-και κομμάτια βούτυρο.

   Ψήνουμε τον Μουσακά 50 λεπτά περίπου,και ανάλογα πως ψήνει ο φούρνος σας. 
                                                                              
    μυστικά
    αν θέλετε μπορείτε να κάνετε τον κιμά και τα λαχανικά,από το προηγούμενο βράδυ 
    αν βιάζεστε και θέλετε να τελειώσετε εύκολα,θα σας βολέψει πολύ αυτή η λύση.
    μπορείτε να βάλετε και κολοκυθάκια η μόνο μελιτζάνες,εγώ έτσι το φτιάχνω.
    αν δεν θέλετε να έχει πολύ κιμά,μπορείτε να βάλετε λιγότερο 400-500 γρ.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου